ÚJ TURISZTIKAI ATTRAKCIÓ ÉPÜLT A HEGYKÖZBEN

 

Az Új Széchenyi Terv Észak-Magyarországi Operatív Program Turisztikai szolgáltatások fejlesztésére kiírt (ÉMOP-2.1.1/C-11) pályázatra benyújtott „Zempléni Fehér Szikla Turisztikai Bemutató- és Látogatóközpont” című ÉMOP-2.1.1/C-11-2011-0004 projekt megvalósítására a füzérkomlósi MAZ-FA Fafeldolgozó és Kereskedelmi Kft 49.999.600,- Ft támogatást nyert el.

A projekt megvalósítása során az év teljes időszakában, a látogatók számára tartalmas időtöltést biztosító egyedi, komplex kínálatot nyújtó, újszerű megoldásokat alkalmazó bemutató- és látogatóközpont épült meg.

A projekt keretében egy új, korszerű informatikával felszerelt bemutató- és látogatóközpont épült meg. Az attrakció épületében a szecesszió stílusjegyeihez illeszkedő fogadótér, kiállítótér, korhű étterem és látványkonyha, valamint egy kerékpárkölcsönző várja a látogatókat.

Az épületben a Zempléni-hegység növény- és állatvilágát, Füzérkomlós község helytörténetét, a különböző tematikus-, gyalog- és kerékpártúra lehetőségeket mutatjuk be.

A fejlesztés során egy télen-nyáron igénybe vehető, mozi élményt nyújtó (HD) kamerás vadmegfigyelő rendszer is kiépült a látogatók számára. Emellett szakszerű vezetéssel biztosítjuk a természetben történő látogatást. A fiatal célcsoport számára a szabadidő hasznos eltöltésére geocaching egység kialakítása történt meg és különböző szabadtéri foglalkozások (ügyességi próbák, kézművesség, tanösvény túrák stb.) lebonyolítására kerül sor.

A tervezett fejlesztés illeszkedik a kistérségi idegenforgalmi fejlesztési koncepcióhoz, már meglévő turisztikai vonzerőkhöz, és épít a projektgazda turisztikai tapasztalatára.

A projekt fő célja, hogy a megvalósuló attrakció a látogatószám növelésével hozzájáruljon a térség turisztikai versenyképességéhez és a kistérségben élők életminőségének javításához is.

A fejlesztés eredményeként a munkavállalók száma megduplázódik.

A projekt teljes összköltsége 71.428.000,- Ft, melyhez a pályázat keretében az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja és a Magyar Köztársaság központi költségvetése összesen 70%-os, 49.999.600,- Ft-os támogatást nyújtott.

Pályázó neve: MAZ-FA Fafeldolgozó és Kereskedelmi Kft

Projekt megnevezése: ZEMPLÉNI FEHÉR SZIKLA TURISZTIKAI BEMUTATÓ- ÉS LÁTOGATÓKÖZPONT  Füzérkomlós

Pályázat neve: Turisztikai szolgáltatások

Megítélt összeg: 49.999.600.- forint

Projekt összköltsége: 71.428.000.- forint

Támogatás aránya: 70 %

Projekt megvalósításának tervezett/ tényleges kezdete: 2011. 09. 27.

Projekt megvalósítás tervezett/ tényleges befejezése: 2012. 07. 31.

A PROJEKT KERETÉBEN MEGVALÓSULT FEJLESZTÉSEK, SZOLGÁLTATÁSOK:

 

   LÁTVÁNYKONYHA

 

A szecesszió stílusjegyeit felvonultató korhű látványkonyhánk kialakítása során az oly jellemző természetközeliségen túl, a népies irányzat megjelenítése érvényesül.

A díszített kemence és főzőtér, a tálaló látványa, a korabeli használati eszközök, kis kincses-tárként idézi meg a népi konyhakultúrát.

A konyha természetesen alkalmas arra, hogy abban elkészüljenek a finomabbnál finomabb ételek, melyek meghatározó alapanyagait is a természet nyújtja.

 

   ÉTTEREM

 

Korhű éttermünk látványvilágában, kiegészítőivel és a felszolgálók öltözékével a polgári szecesszió stílusát idézi. Hangulatában ide varázsolja az adott kort, a látogató egy kicsit részese lehet a „letűnt idők” életterének, melyhez egy egyedi, a teremészthez fordulás újrafelfedezését hirdető stílusirányzat, a szecesszió ad keretet.

Étlapján az évszakoknak megfelelő változatos kínálatban a legfinomabb falusi ételek, helyi különlegességek szerepelnek.

Az étterem melletti kiállítótér lehetőséget biztosít 100-200 fős rendezvények megtartására is.

 

   KIÁLLÍTÁS

 

A bemutató központunkban látható kiállításokon részletesen és személetesen mutatjuk be Zemplén történelmi nevezetességeit, látnivalóit és Füzérkomlós község helytörténetét. Kiemelt figyelmet fordítunk a környék növény- és állatvilágának megismertetésére, a területhez kapcsolódó tanösvények és különböző túraútvonalak bemutatására.

Füzérkomlós község helytörténetének feldolgozásakor pedig a falu történelmét és adottságait, a település életét egykor meghatározó kőbánya és a kisvasút szerepét, történetét ismerhetik meg a látogatók.

 

   SZOLGÁLTATÁSOK

 

Kínálatunkban nem csak a természeti értékek, szépségek jelennek meg, hanem számos tematikus túrát, szabadidős szolgáltatást kínálunk vendégeink számára.

–      kisvasút bemutató – technika-történeti látványosság

–      szabadtéri foglalkozások – játékok, vetélkedők, ügyességi próbák, amatőr „művésztelepek”, színpadi fellépések

–      teniszpálya – egyéni és páros mérkőzések lebonyolítása

–      tanösvények – túrázás, a növény és állatvilág megismerése

–      szafari látogatás – gyalogtúra a szabadon élő állatok között, szafari fotózás, madármegfigyelés

–      gyalogos- és kerékpártúrák – szabad és kijelölt túraútvonalakon, tanösvényeken, geocaching kapcsolódás (geoládák elhelyezése, felkutatása)

–      kézműves foglalkozások – saját készítésű emléktárgyak

–      kerékpár- és eszköz-, GPS – kölcsönzés biztosítása

–      A fiatalok számára az „együtt lenni jó” –élményre alapozva játékkatalógusból nyújtunk megannyi beltéri és szabadtéri kikapcsolódási lehetőséget.

 

   VADMEGFIGYELÉS

 

A bemutató- és látogatóközpont mellett lévő vadasparkban a Magyarországon megtalálható öt fajta nagyvad: gímszarvas, dámszarvas, muflon, őz, vaddisznó a saját természetes élőkörnyezetében figyelhető meg.

Kiemelkedő látványosságként szolgál a hazánkban ritkaságnak számító európai bölények megtekintése.

A faj újrahonosítása 2008-ban kezdődött meg, melynek célja az volt, hogy egy korábban honos – a fauna természetes részét képező -, állat ismét hazánk természeti értékeit gyarapítsa. Az országban igen kevés helyen látható ez a faj, a park ma már az induló öt bölény szaporodásával további három kisborjúval is büszkélkedhet.

Bemutató-központunkban a modern technika alkalmazásával azok számára is biztosítjuk a vadaspark nyújtotta élmények átélését, akik mozgásukban korlátozottak.

A sajátkábeles adatátviteli hálózat kiépítésével, a kihelyezett, magas képminőséget biztosító HD megfigyelő kamerák képeivel biztosítjuk a vadak megfigyelését, mozi élményt nyújtó minőségben. E lehetőség rossz idő esetén is élményt adó szolgáltatásunk.

 

   GEOCACHING

 

Bemutató-központunkban népszerűsítése mellett lehetőséget is biztosítunk a geocaching szabadidős tevékenység kipróbálására.

Ez a csúcstechnológiás szabadidős tevékenység: kirándulás, sport és játék egyben – a gyerekkori kincskeresős ábrándok modern kori valóra váltása a felnőtt kori hétvégeken. Emellett közösségi játék és környezetvédő tevékenység is.

A Magyarországon is évek óta egyre többek által űzött műholdas ládakeresésnek kívánunk egyre több rajongót megszerezni e térségben is a következő mottó jegyében:

„Ne vigyél el semmit, csak a fotóidat, ne hagyj ott semmit csak a lábnyomodat, ne ölj meg semmit, csak az idődet!”